Interview
In gesprek met bewoners:
Hoe gaat het nu met de mensen die een klacht indienden?
De Nationale ombudsman heeft de afgelopen jaren veel klachten behandeld van bewoners uit Groningen. Veel mensen liepen vast bij overheidsinstanties. Ze kregen bijvoorbeeld geen reactie op de vraag: Wat gebeurt er met míjn huis? Of ze hadden recht op een schadevergoeding, maar ontvingen niets. Hoe gaat het nu met ze?
Wilko Vos (78)
“Ik ben al tien jaar van mijn pensioen bezig met de gevolgen van de gaswinning. Ben ik daarvoor met pensioen gegaan, denk ik weleens. Voor een deel is dit mijn eigen keuze. Ik verzet me tegen onjuiste en oneerlijke maatregelen. En denk mee over oplossingen. Toch is deze situatie me ook deels opgelegd, omdat ik schade had aan mijn huis. En omdat mijn huis versterkt moest worden.”
Geldverspilling
“Het gedoe sloopt me. Nu ik weer in mijn eigen huis woon, merk ik dat mijn energie op is. Ik zou wel weer eens met vakantie willen.
“Wanneer komt het eind in zicht?”
Het is toch idioot dat schade en versterken via twee loketten geregeld worden? Ook zo zonde van het geld. Al het geld dat de onderzoeken en organisaties hebben gekost, had beter in stenen gestopt kunnen worden.”
Goed contact met de Nationale ombudsman
“Ik had lange tijd een zaak met de NCG lopen. Die is inmiddels afgerond. Ik heb nog wel gedoe met de aannemer over de afwerking van bepaalde punten. Ook loopt er nog een traject bij het IMG. Ik moet namelijk nog een vergoeding moet krijgen voor de waardedaling van mijn huis.
Ik was een van de eersten die een klacht heeft ingediend bij de Nationale ombudsman. Nog voor zijn rapport uit 2016. Daardoor kwam er meer aandacht voor de mensen in Groningen. Wat ik zelf heb overgehouden aan de klachtbehandeling? Leuk contact met meerdere mensen. Met Reinier van Zutphen, maar ook met onderzoeker Ingrid. Ik kreeg echt het gevoel dat zij naar me luisterden. En dat ze daarna iets deden met wat ik gezegd heb.”
Wantrouwen bij de overheid
“Toch vind ik het jammer dat er weinig gebeurd is met de aanbevelingen van de ombudsman. In Den Haag besteden ze er weinig aandacht aan, volgens mij. Het is zonde dat de ombudsman geen sancties op kan leggen. Dat hij alleen kan constateren en aanbevelen.
In juni 2021 krijgt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen met zijn team een rondleiding door ‘t Zandt. Dit hele dorp wordt versterkt.
De ombudsman heeft zijn handen nu vast vol aan allerlei andere zaken. Maar ik hoop dat hij zich in de toekomst meer richt op de mentaliteit binnen de overheid. Die is zo sterk gericht op wantrouwen. Kijk maar naar de toeslagenaffaire. Er moet vaker gedacht worden: Welke gevolgen hebben al onze wetten en regels voor de mensen zelf?”
Siebrand Meijer (55)
“Ik heb in totaal drie klachten ingediend bij de Nationale ombudsman. Dat ging vooral over de afhandeling van schademeldingen. Het contact met de NCG verliep stroef. De begeleiders wisselden telkens, dat schoot niet op. Ook vonden de vergaderingen met de NCG en de gemeente vooral online plaats. Dat werkt ook niet.”
Klacht snel afgehandeld
“Gelukkig verliep de laatste schadeafhandeling beter. Het contact was vlotter. Ik waardeer de betrokkenheid van de Nationale ombudsman. Vooral mijn eerdere klacht is door hem snel afgehandeld. Die ging over schade in mijn keuken.
“Ik wilde het liefst iemand achter het bureau vandaan trekken”
Verder zet ik me in voor het versterkingsproces in mijn dorp Garrelsweer. Er is nog weinig duidelijk over de versterking. Wel is er een locatie bekend voor wisselwoningen. Ook zijn er nu nieuwe regelingen. Zo mag je als bewoner afzien van versterking. Dan krijg je €30.000,-, die je deels aan energiebesparende maatregelen moet uitgeven. Dat is toch raar?”
Spelregels veranderen steeds
“Voor mijn woning geldt een licht verhoogd risico, maar ik heb geen versterkingsadvies gekregen. Wat moet ik nu? Het is lastig weloverwogen keuzes te maken. Ik hoop dat de versterking binnen twee jaar eindelijk begint. Het duurt allemaal zo lang. En de spelregels worden telkens veranderd. Dat geeft weinig vertrouwen en duidelijkheid."
Machteloos
"Soms voel ik me boos en machteloos. Bijvoorbeeld tijdens een hoorzitting met het IMG. Toen wilde ik wel iemand achter het bureau vandaan trekken.
Ik vind het goed dat de Nationale ombudsman aandacht schenkt aan zaken die niet goed lopen. Maar hij zou van mij nog wel wat steviger mogen optreden. Zodat er écht iets verandert.”
Ties Veen (74)
“Iedereen die bij ons langskomt, zegt: “O, wat erg voor jullie.” Maar we komen niet verder. Ook niet nadat we een klacht bij de Nationale ombudsman hebben ingediend. De versterkingsoperatie loopt al vijf jaar. Wanneer komt het eind in zicht?”
Oorlogsgebied
“Het is hier net een oorlogsgebied. Veel huizen zijn afgebroken. Ik heb een huis met een winkel. De winkel is al dicht en wordt ook gesloopt. Verhuren of verkopen kunnen we ons pand niet. Wie wil in zo’n verloren gebied wonen?
“Het lijkt soms wel alsof er hier niets meer aan de hand is”
Voor de regeling van de NAM kwamen we niet in aanmerking. Ze kopen ons huis pas op als het eerst een jaar leegstaat. En ze bieden ver onder de vraagprijs.”
Psychische klachten
“Mijn vrouw en ik zijn in de zeventig. We hebben veel psychische klachten. Niet alleen ons huis is ons ontnomen, maar ook ons thuis. Dat heeft vooral invloed op onze kinderen. Al hun vertrouwen in de overheid is weg. We hebben geen houvast.
Ik ben zelfstandige, dus ik krijg geen financiële steun. Ook niet van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Ondernemershuis.
Het projectteam van de Nationale ombudsman tijdens de rondleiding door ’t Zandt, in juni 2021.
Mijn klacht bij de Nationale ombudsman heeft weinig veranderd. Ik hoop dat hij ervoor kan zorgen dat er weer aandacht komt voor onze situatie. Het lijkt soms wel alsof er hier niets meer aan de hand is.”
Meike Dijk (38)
“Ik woon in het ‘vergeten hoekje’ van de wijk Opwierde-Zuid. Veel huizen kwamen hier in aanmerking voor sloop-nieuwbouw. Wij hoorden maar niets. Daar heb ik toen een klacht over ingediend bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). En later bij de Nationale ombudsman. Die bood steun en een luisterend oor. Ook legde hij de zaak voor aan de NCG, om het vergeten hoekje te betrekken bij het hele gebied.”
Betrokken bij de wijk
“Inmiddels heeft de NCG toegezegd dat onze huizen ook in aanmerking komen voor sloop-nieuwbouw. Voor mij maakt dat niet zoveel uit. Ik ga binnenkort verhuizen naar Blauwestad, buiten het bevingsgebied.
“Ik voel me eindelijk serieus genomen”
Mijn man en ik hebben veel last gehad van de gevolgen van de gaswinning. We zijn helemaal klaar met het gedoe. Maar ik voel me heel betrokken bij de wijk en mijn buren. Dus ik ben blij dat de Nationale ombudsman ons heeft geholpen. Eindelijk voelen we ons serieus genomen.”
Vertrouwen in een goede afloop
“Ik heb niet het gevoel dat we er alleen voor staan. De media en overheden hebben veel aandacht voor onze situatie. Ik heb nog steeds vertrouwen in een goede afloop. Onze klankbordgroep heeft samen met de NCG een werkgroep over communicatie opgericht. Dat is een stap in de goede richting.
Ik vind het belangrijk dat de Nationale ombudsman de aardbevingsproblematiek blijft volgen. Voor het geval de zaken toch niet goed gaan. Dan is het fijn als iemand de bewoners op de hoogte kan houden.”
Alle namen van bewoners zijn om privacyredenen gefingeerd. De personen op de foto komen niet in het verhaal voor.
Een klacht indienen bij de Nationale ombudsman
Nog steeds kunt u als bewoner van Groningen en Drenthe met vragen en klachten terecht bij de Nationale ombudsman. Heeft u een probleem met een overheidsinstantie en komt u er samen niet uit? Bel ons dan gratis op 0800 3355 555. Of dien online een klacht in. Wij staan voor u klaar. Helpt u mensen die vastlopen bij de overheid? Bel dan ons speciale nummer voor professionals: 070 3563550.